Domov        Akcije        Prodajni program        Ne spreglejte        Kje smo?

mts-logo
električni izvenkrmni motorji

 

vrhunski električni motorji, namensko izdelani za uporabo v morski vodi
 MTS električni izvenkrmni motorji za morsko vodo

( seveda, jih pa lahko uporabljate tudi na rekah in jezerih ! )

Novo generacijo MTS el. izvenkrmni motor električnih izvenkrmnih motorjev odlikuje predvsem upoštevanje dolgoletnih izkušenj pri razvoju in uporabi električnih izvenkrmnih motorjev ter najnovejše tehnološke rešitve na področju električnih pogonskih motorjev.


Nova generacija MTS el. izvenkrmni motor električnih izvenkrmnih motorjev ima ob zmanjšani porabi energije, enako ali večjo potisno moč ter trajno optimalno porabo – pri vzdržljivostnih testih so vsi modeli MTS električnih izvenkrmnih motorjev, tudi še po 700 urah neprekinjenega delovanja ( kar je enako prepluti razdalji: za model 30 = 3500 km, za model 60 = 10500 km ) imeli na osi propelerja še vedno 100% potisne moči
mts60

Električni izvenkrmni motor - kakšnega potrebujem ?

obstaja kup napačnih razlag o uporabnosti in primerljivosti električnih izvenkrmnih motorjev - pa o tem malo kasneje.
Pomembno je, da sami najprej veste kje in kako boste vaš izvenkrmni električni motor uporabljali in predvsem kakšna so vaša pričakovanja, če znate te vaše želje opredeliti v primerjavi z klasičnim bencinskim izvenkrmnim motorjem, bo pravilen izbor električnega izvenkrmnega motorja toliko lažji.
Torej, če vaše predstave in pričakovanja v nobenem pogledu ne presegajo 2,5 konjskega bencinskega motorja - potem boste v razredu nizkocenovnih ( do 500,-EUR) električnih motorjev - kamor spadajo tudi naši MTS el. izvenkrmni motor  motorji - gotovo našli pravega zase.
/ če pa vaše želje presegajo to moč, vam lahko pripravimo tudi ugodno ponudbo različnih modelov Torqeedo el.izvenkrmnih motorjev do primerljivih 160 konjskih moči ali vgradnih električnih motorjev za plovila Aquawatt dor 40 kW ! /.

V tabelah na naših spletnih straneh, lahko brez pomislekov poiščete za vas primeren motor, če boste motor uporabljali le na jezerih ali mirnih rekah. Če pa nameravate motor uporabljati tudi na morju, pa je potrebno upoštevati še naslednje:
1. je električni izvenkrmni motor tovarniško izdelan za uporabo v morju ?
-- vsi proizvajalci, brez izjeme, povezujejo izgubo garancije pri motorjih, ki so uporabljeni v morski vodi in ki niso tovarniško izdelani za morsko vodo. Problem je v v prvi vrsti pri uporabi kovinskih delov iz nerjavečega jekla, ni vsak INOX primeren za uporabo v morski vodi ( INOX za morsko vodo, je prcej dražji od INOX-a za sladke vode ! ) in pa pri tesnjenju gibljivih delov, tudi če motor, ki ni izdelan za uporabo na morju, takoj po uporabi sprete s tekočo sladko vodo, verjetno na novem motorju (ko so tesnila še nova) ne bo prišlo do večjih poškodb - pri večkratni uporabi v morju in po letu ali dveh pa ...
No pa zmotno bi bilo misliti, da so samo tesnila drugačna ( tudi INOX, električna vezja, ... ) ! Najlaže preverite, če je motor tovarniško izdelan za morsko vodo, če ima vgrajeno žrtveno anodo, ki jo obvezno menjajte, ko je obraba večja kot 50%.
2. tabele na naših spletnih straneh MTS el. izvenkrmni motor  so bile izdelane na podlagi meritev na jezeru; na morju so lahko performanse tudi slabše ! (morski tokovi, veter, valovi ).
3. ali se lahko uporablja avtomobilski akumulator pri električnih izvenkrmnih motorjih ?
-- seveda se lahko, SAMO hitro bo uničen ! Ni problem v tem, da je avtomobilski, problem je v zgradbi akumulatorja ! Za električne izvenkrmne motorje uporabljamo CIKLIČNE akumulatorje. Avtomobilski akumulator ni ciklični akumulator. Akumulator za avto je namenjen vžigu motorja, kar zahteva le velik zagonski tok in se pri tem izprazne le do max. 8% ! Ciklični akumulatorji so namenjeni uporabi, kjer so stalne, ponavljajoče se globoke praznitve - pri električnem izvenkrmnem motorju do 60%. Ciklični akumulator je lahko akumulator s tekočim elektrolitom, AGM ali GEL akumulator. V bistvu ni toliko pomembno kakšno osnovo ima ciklični akumulator (dobimo tudi AGM in GEL akumulaturje z majnhim številom ciklov, 400 ali manj ) - ceno cikličnega akumulatorja oblikuje predvsem število predvidenih ciklov ( polnjenje/praznjenje) - priporočamo akumulator z vsaj 500-800 cikli.

4. če ste pa razmišljali o električnem motorju, kot pomožnem motorju za vaš čoln ali jadrnico ? Na marsikaterem čolnu ali jadrnici, predvsem tam do dolžine 10m, ni dodatnega motorja in če se glavni motor slučajno okvari, oz. se pri jadrnici pojavi brezveterje ? A ste že poskusili veslati na samo 5 ali 6m dolgem gliserju ali jadrnici ?!? Električni motor zavzame zelo malo prostora, na motornih čolnih, pa naj bo to gumenjak, RIB ali stekloplastika, imate verjetno vsaj zagonski akumulator za glavni motor - torej ne potrebujete niti dodatnega akumulatorja za električni motor; kar se pa tiče razdalj, na primer na Jadranu, tudi če boste obtičali sredi Kvarnerja, boste najkasneje v dobri uri na kopnem.

5. vzdrževanje in servisiranje električnih motorjev ? MTS el. izvenkrmni motor električnih motorjev ni potrebno servisirati razen da zamenjate cink anodo, ko je porablena več kot 50%, vzdrževanje pa je omejeno pač na tisto, da z njim ravnate kot dober gospodar. Če se boste držali navodil za uporabo, ste lahko prepričani, da vas ne bo pustil na cedilu.

6. kaj so najpogosteši razlogi za odpoved delovanja električnega motorja ? MTS el. izvenkrmni motor električni izvenkrmi motorji nimajo omejene življenjske dobe, če bi se po 10 ali več letih kateri okvaril, pa ne bi bilo več dobiti kakega originalnega rezervnega dela, ga bo še vedno lahko popravil kak boljši elektromehanik. Jih pa lahko seveda tudi namerno ali po nesreči prej pokvarimo : 1. NIKOLI ne uporabljajte motorja, ki ni bil tovarniško izdelan za uporabo v slani vodi, na morju ! 2 NIKOLI ne uporabljajte električnega motorja na "suhem" - motorji niso izdelani za ti."suhi tek", vedno naj bo nad motorjem-peto vsaj 10cm vode, ko ga prestavite v tek ! 3. tudi ko na čolnu dvignete peto motorja iz vode, prestavite ročico obvezno TAKOJ na "0" - ne samo, da je propeler nevaren, tako za vas, kot za morebitne kopalce v okolici, z dvigom iz vode ste tudi prekinili ohlajevanje motorja - voda hladi ohišje motorja in s tem vrtljive dele v njem ! 4. NIKOLI ne plujte v najvišji stopnji dalj časa, kot to predpisuje proizvajalec. Čez potenciometer teče visok oz.maksimalen tok in se sčasoma prične pregrevat - če pregori, je nekaj stroškov za zamenjavo potenciometra, predvsem pa neprijetnost v trenutku ko pregori.

Če k temu dodamo še same morebitne fizične poškodbe (udarce, padce, lome,... ) je to v glavnem vse, kar je lahko ¨narobe¨ z vašim električnim izvenkrmnim motorjem.

Če se vrnemo na začetek: "obstaja kup napačnih razlag o uporabnosti in primerljivosti električnih izvenkrmnih motorjev" - mislimo, da je v gornjih nekaj stavkih povedanega dovolj, da vemo, da gotovo obstaja električni izvenkrmni motor, ki bi lahko izpolnil naše želje in pričakovanja in bi ga lahko dolga leta brezskrbo uporabljali. Če pa imate še kakšno vprašanje, pokličite nas ali nam pišite na  info@fteam.si in z veseljem vam bomo svetovali in pomagali izbrati pravi električni motor.

MTS električni izvenkrmni motor
AKCIJA: za naročila prejeta do 30.06.2019 -

BREZPLAČNA DOSTAVA ZA CELOTNO PODROČJE SLOVENIJE !

MTS30 električni izvenkrmni motor                           mts60 električni izvenkrmni motor

 

GUMENJAK
dolžina v m /
hitrost v knt(km/h)

1,8m

2,4m

3m

3,6m

4,2m

4,8m

MTS30 električni izvenkrmni motor 

4(7,4)

4(7,4)

3(5,55)

3(5,55)

3(5,55)

3(5,55)

mts60 električni izvenkrmni motor

5(9,26)

5(9,26)

5(9,26)

5(9,26)

4(7,4)

4(7,4)

 

 

ČOLN Z GLOBOKO KOBILICO
dolžina v m /
hitrost v knt(km/h)

3,6m

4,2m

4,8m

5,4m

6m

6,7m

MTS30 električni izvenkrmni motor

2(3,7)

2(3,7)

2(3,7)

1(1,85)

1(1,85)

1(1,85)

mts60 električni izvenkrmni motor

5(9,26)

5(9,26)

4(7,4)

4(7,4)

3(5,55)

3(5,55)

Le za boljšo predstavo:  primerljivost električnih in bencinskih izvenkrmnih motorjev – grobo lahko računamo, da pomeni potisna moč 10kp = 1 KM

brez CO2 !


brez HRUPA !
 

brez SERVISA !

 

ČOLN Z RAVNIM DNOM
dolžina v m /
hitrost v knt(km/h)

3,6m

4,2m

4,8m

5,4m

6m

6,7m

MTS30 električni izvenkrmni motor

3(5,55)

2(3,7)

2(3,7)

2(3,7)

1(1,85)

1(1,85)

mts60 električni izvenkrmni motor

5(9,26)

5(9,26)

4(7,4)

4(7,4)

3(5,55)

3(5,55)

 

 

JADRNICA
dolžina v m /
hitrost v knt(km/h)

4,8m

5,4m

6m

6,7m

7,3m

7,9m

MTS30 električni izvenkrmni motor

2(3,7)

1(1,85)

1(1,85)

-

-

-

mts60 električni izvenkrmni motor

5(9,26)

4(7,4)

4(7,4)

3(5,55)

3(5,55)

2(3,7)

 

 

GLISER s kabino / PASARA
dolžina v m /
hitrost v knt(km/h)

3,6m

4,2m

4,8m

5,4m

6m

6,7m

MTS30 električni izvenkrmni motor

3(5,55)

2(3,7)

1(1,85)

1(1,85)

1(1,85)

1(1,85)

mts60 električni izvenkrmni motor

5(9,26)

5(9,26)

4(7,4)

4(7,4)

3(5,55)

3(5,55)

*Električni izvenkrmni motorji zahtevajo za uporabo baterije-akumulatorje. Zgornji izračuni so približni in temeljijo na uporabi povsem napolnjene baterije ter z uporabo izvenkrmnega motorja pri najvišji hitrosti/največji obremenitvi, do porabljene polovice energije v bateriji. Za optimalno delovanje in dolgo življenjsko dobo baterij, le-teh ne smemo nikoli popolnoma iztrošiti, optimalno je polnjenje baterije, ko je le-ta 50 do max.60% iztrošena !

Kakšen akumulator izbrati za vaš MTS el. izvenkrmni motor električni motor ? Preprosto, poglejte v spodnje tabele, ali pa si izračunajte sami;

na primer za MTS30 električni izvenkrmni motor :
pri polni hitrosti je poraba 35 amperjev na uro in če želimo motor uporabljati 2 uri, je račun:

35A x 2h = 70Ah
kot že rečeno: "akumulatorja ni priporočljivo izprazniti do konca", dodamo 20%  :
70Ah + (70Ah*20%) = 70Ah + 14Ah = 84Ah

torej z 84Ah akumulatorjem imamo zagotovljeni 2 uri vožnje pri POLNI hitrosti, v resnici pa moč motorja med vožnjo kar pogosto spreminjamo in zmanjšujemo;
ker je pri polovični moči poraba le dobrih 7Ah (!), nam bo akumulator iz prejšnjega izračuna "vzdržal" kar tam nekje do 5 ur !

POZOR: avtomobilski akumulatorji NISO primerni za uporabo z električnimi izvenkrmnimi motorji  - uničeni bodo najkasneje po nekajkratni uporabi - avtomobilski akumulatorji niso izdelani za uporabo v takšnih ciklih, kot je to potrebno za uporabo z električnim izvenkrmnim motorjem!


 
AKUMULATORJI
VETUS ali BÄREN

od
55 Ah  
do 225 Ah

cena na vprašanje
info@fortasse.eu
 

BOX za AKUMULATOR
cena na vprašanje
info@fortasse.eu

 

NA VOLJO TUDI POTROŠNI MATERILA IN REZERVNI DELI
MTS el.izvenkrmni motor - rezervni deli

 

Pridržujemo si pravico do napak in sprememb v cenah, napisanem besedilu in tehničnih opisih brez predhodnega obvestila. Slike so lahko samo simbolične in vedno ne odražajo dejanskega stanja v celoti.